Wee den mensch die maar één boek leest

Lees meer...

Wee den mensch die maar één boek leest

Rond 1900 ontstonden de eerste openbare bibliotheken, vooral als plaats waar mensen in rust konden lezen en studeren. In Nederland waren er in de loop van de 19e eeuw enkele kleine bibliotheken en leeszalen opgericht. Deze waren meestal ingedeeld volgens de toen heersende sociale en religieuze levensovertuigingen. Naar Engels voorbeeld, waar eind 19e eeuw de eerste ‘public libraries’ ontstonden, werden in Nederland de eerste voor iedereen toegankelijke openbare bibliotheken en leeszalen opgericht.

Cor Witbraad heeft in een fraai vormgegeven boek de geschiedenis van de Zutphense bibliotheek in een brede historische context geplaatst. Van ver voor de oorsprong van de traditionele uitleenbibliotheek tot de maatschappelijk educatieve bibliotheek van vandaag.
Zutphen is trots op zijn openbare bibliotheek, gehuisvest in de prachtige 14e-eeuwse Broederenkerk. Vanaf de bouw tot vandaag huis van het Woord. Woord dat ook verbeeld wordt. In de fraaie schilderingen van toen op het gewelf en de moderne media van nu in de kast. ‘Het kost wat, maar dan heb je ook wat’ is een veel gehoorde uitdrukking. Dat zegt ook Wim Boevink, maar dan veel mooier, in zijn Klein Verslag na een bezoek aan de bibliotheek in Zutphen (Trouw, 10 oktober 2018):

‘Ja, ze kosten geld, maar hun rendement is onbetaalbaar humaan kapitaal. Geen stad kan zonder. In die kerk in Zutphen zat een oude man met wit haar en een witte baard te lezen. Het zou Hem zelf  geweest kunnen zijn’

Wee den mensch die maar één boek leest, Cor Witbraad
17 X 24 cm, soft cover, 156 pagina’s, full colour, met veel foto’s
nur 693
isbn 978 90 75979 97 8
€ 19,50

Bekijk de eerste pagina’s van het boek digitaal

Direct bestellen…